sâmbătă, 5 ianuarie 2013

Masivul Retezat

            Localizat in partea vestica a Romaniei, Masivul Retezat este format din cei trei munti: Retezat, Godeanu si Tarcu, care sunt separati de trei rauri: Lapusnicul Mare, Ses si  Raul Mare...la confluenta acestor rauri a fost construit Barajul Gura Apei.
            
            In 1928, la primul lor congres de la Cluj, naturalistii romani au cerut infiintarea Parcului National Retezat. Rezervatia  fiinteaza legal din 1935, fiind cel mai vechi parc natural din Romania, si are o suprafata de 38047 ha. In inima rezervatiei, s-a realizat in 1955 o zona stiintifica (rezervatie integrala) de 1800ha, care a fost declarata ca arie strict protejata, numita ”gemenele”, in care pasunatul, pescuitul, vanatoarea si exploatarea forestiera sunt interzise.
             
             Fauna si flora bogata din rezervatie include si cateva specii rare protejate, precum si cea mai mare padure naturala de amestec din Europa ce se afla la altitudini joase in aria strict protejata. Datorita acestora, Parcul National Retezat a fost declarat  ”Zona Naturala a Biosferei” .
             
             Din Masivul Retezat, singurul munte care e marcat in totalitate cu marcaje turistice, este Retezatul. Zona Godeanu si Tarcu sunt marcate doar partial. Din acest motiv nu este recomandat turistilor sa se aventureze in zonele nemarcate fara un ghid sau un bun cunoscator al locului.

 In muntii Retezat se practica turismul montan si ecoturismul pe intreaga perioada a anului,  in special vara. Sunt treasee accesibile si iarna pe anumite vai unde se poate practica ski, snowboard...precum si pe partia amenajata de la Rausor. Turistul poate practica pe timpul iernii si alpinismul, dar cu mare grija si sub supravegherea unui ghid montan sau al unui profesionist in domeniu.
            
             Cabana turistice accesibile in tot cursul anului: Gura Zlata, Carnic, Pensiunile de pe valea Raului Mare, Pietrele, Buta; accesibile vara: refugiile Salvamont Bucura, Salvamont  Zanoaga, Salvamont Poiana Pelegii, Gentiana.



Varful Retezat vazut din valea Steviei 
Creasta Retezatului vazuta de pe culmea Lolaia


Muntii Godeanu si valea Raului Mare, vazuti din furcatura Clopotivei

Poiana cu narcise din Saua Iepii, Muntii Tarcu


Barajul Gura Apei















3 comentarii:

  1. Felicitari, arata foarte bine. Sper ca vom gasi aici informatii si poze si despre fauna si flora Retezatului.

    RăspundețiȘtergere